Πέμπτη 2 Μαΐου 2019




                                                               ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΚΙΔΟΥ

1.      Πώς εμπνευστήκατε αυτό το μυθιστόρημα;
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για μένα και το βιβλίο μου.
Οτιδήποτε έχει σχέση με το παρελθόν με εμπνέει είτε αφορά την ζωή κάποιων ή γεγονότα ή… ακόμα και αντικείμενα. Στο «Άρωμα σε μελανοδοχείο» συνέβη κάτι διαφορετικό. Όταν επισκέφθηκα ένα μικρό χωριό της Ευρυτανίας και αντίκρισα το χιονισμένο Βελούχι, τις χαράδρες, τα πανύψηλα έλατα τότε σκέφθηκα πως θα μπορούσα να γράψω μια ιστορία που να ξεκινάει από αυτό το όμορφο χωριό. Η ηρωίδα του βιβλίου μου, Νόρα Τραβοπούλου, που αργότερα το άλλαξε σε Ελεονόρα Τράβης γεννήθηκε σε αυτό το χωριό το 1943. Η ζωή της θα εξελιχθεί μέσα από γεγονότα που συνθλίβουν αξίες.
2.      Αν έπρεπε να το περιγράψετε με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές.
Αλαζονεία. Συντριβή. Εξιλέωση.
3.      Πως προσεγγίσατε την ψυχολογία του ανθρώπου που χάνει την όρασή του;
Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου μου ο αναγνώστης μαθαίνει πως κάποτε σε μια προχωρημένη ηλικία η Ελεονόρα θα τυφλωθεί. Η Δύναμη που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος είναι πολύ μεγάλη. Θέλησα λοιπόν να βρω τρόπους ώστε ο τρόμος του σκότους να μην πανικοβάλλει την ηρωίδα. Ξεκίνησα λοιπόν με την βοήθεια του περιβάλλοντος της που είναι σαφώς πολύ μεγάλη. Η αγάπη είναι ένα δυνατό στοιχείο. Η δύναμη ψυχής είναι επίσης κάτι που αντλεί από τους γύρω της αλλά και η δική της στάση απέναντι στα περασμένα είναι κάτι που την λυτρώνει και την βοηθάει να ζει χωρίς ψευδαισθήσεις. Λίγο λίγο προσαρμόζεται σε αυτόν τον δύσκολο τρόπο ζωής και φτάνει σε σημείο που είναι σαν να βλέπει τα πάντα γύρω της,  ξεκάθαρα. Δεν φοβάται, δεν κρύβεται, δεν αφήνεται στην μοίρα της που είναι σκληρή.
4.      Τι θα θέλατε να κρατήσει ο αναγνώστης στο τέλος; Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλατε να δώσετε;
Ναι. Υπάρχει. Θα ήθελα να πω πως σε όλο το βιβλίο φαίνεται ξεκάθαρα ένας λάθος χειρισμός υλοποίησης προσδοκιών. Η κατάκτηση τους χρειάζεται δυνατή θέληση και υπομονή.
5.      Πώς θα χαρακτηρίζατε την ηρωίδα σας με μια φράση;
Η Ελεονόρα Τράβης είναι μια μυστηριώδης γυναίκα. Είναι αποφασισμένη να κερδίσει το όνειρό της με οποιοδήποτε τίμημα. Κάποτε θα γράψει στην φίλη της. «Είναι ένας πόλεμος με την ζωή και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μου και οφείλω στον εαυτόν μου, μόνο στον εαυτόν μου να βγω νικήτρια». Πιστεύω πως αυτή η μικρή πρόταση ανάμεσα στα εισαγωγικά είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τον χαρακτήρα της ηρωίδας του βιβλίου.
6.      Πρόκειται για μια δυνατή προσωπικότητα ή για μια γυναίκα γεμάτη αδυναμίες;
Η Ελεονόρα αγαπήθηκε πολύ. Την λάτρεψαν. Πολλοί θα μπορούσαν να πιστέψουν πως είναι μια δυνατή προσωπικότητα και πως η γνωριμία τους μαζί της θα τους οδηγούσε στην αθανασία. Δεν ήταν όμως έτσι.  Η Ελεονόρα είναι μια γυναίκα με πολλές αδυναμίες και πολλά πάθη. Οδηγήθηκε σε λάθος αποφάσεις αρχικά γιατί θέλησε να ξεφύγει από την μιζέρια. Εκμεταλλεύτηκε και την εκμεταλλεύτηκαν. Το ήξερε πως το τίμημα θα ήταν βαρύ, αλλά ήταν τόσο ευάλωτη και τόσο αδύναμη με ένα παιδικό της όνειρο καρφωμένο μέσα στην ψυχή της που δεν μπορούσε αλλά και ούτε καν προσπαθούσε να βρει τρόπους να ξεφύγει από το πάθος που την κατείχε.
--------
Αναρτήθηκε στο #koukidaki




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου